Náš příběh
Naše vlašské ořechy, mandle a kešu jsou jediným výrobkem na českém i zahraničním trhu v sortimentu uzených ořechů, které získávají uzenou chuť nikoliv přídavkem více či méně chemických přísad, ale výhradně klasickým uzením.
Proces uzení je velmi zdlouhavý a náročný na zvládnutí techniky, přesto nepoužíváme žádné automatizované udící systémy, ale klasickou moravskou udírnu. Proces výroby každé várky trvá mnoho hodin, začíná štípáním dřeva a roztopením udírny, paralelně s tím je již hotovo naložení ořechů v solném nálevu. Následují hodiny uzení v udírně při přesně stanovených teplotách, které se v průběhu uzení mění a které jsou vypozorované a vylepšované mnohaletými pokusy. Navíc jsou ovlivňovány počasím, proto je zde lidský faktor nezastupitelný.
Podobně jako u vína, kdy stejné odrůdy z různých oblastí mají jiné chuťové vlastnosti, ani u nás nenarazíte na unifikovanou chuť průmyslově vyráběných uzených plodů. Každý ořešák vyrůstá v jiných podmínkách a má jiné vlastnosti, proto můžete zakoušet různé směsi ořechů v jednom balení, a to jak chuťové, tak i barevné – při použití odrůd s červeným jádrem.
Udíme ořechy proto, že nás to baví. Jsme rádi, když má někdo radost z chuti našich ořechů. To co děláme, děláme proto, že nás to naplňuje a vrací nás trochu zpět ke kořenům našich předků.